logo mafhq

PORTAL RASMI
MARKAS ANGKATAN TENTERA MALAYSIA

(MAFHQ)

logo jata
 
gov1
MyGov
mod
MinDef
markas angkatan bersama
MK AB
tentera darat malaysia
TDM
tentera laut diraja malaysia
TLDM
tentera udara diraja malaysia
TUDM

logo mafhq
 

PORTAL RASMI
MARKAS ANGKATAN TENTERA MALAYSIA

(MAFHQ)

 
logo jata

Bakat ATM

bakat

SEJARAH PENUBUHAN BAKAT

1. Wujudnya dari zaman pemerintahan kolonial lagi, di mana ahli-ahlinya terdiri dari isteri-isteri anggota-anggota tentera. Aktiviti-aktiviti yang dijalankan bertujuan untuk menjaga kebajikan dan hal ehwal keluarga anggota-anggota tentera.

 

2. Sejajar dengan perkembangan ATM ketika itu, Kelab Keluarga yang ada dipecahkan kepada tiga komponen iaitu Darat, Laut dan Udara. Kelab Keluarga tersebut adalah dibawah naungan perkhidmatan masing-masing.

 

3. Pada 1 hb Jun 1976, Kelab Keluarga yang terdapat di setiap unit Tentera Darat di Semenanjung Malysia, telah disusun semula dalam satu organisasi yang lebih teratur dan berperlembagaan dengan nama Persatuan Isteri-isteri Tentera Darat (PERISAD). Sementara di Malaysia Timur dikenali dengan Rumpun Suria, juga disatukan menjadi PERISAD. Bagi Persatuan Isteri-isteri Tentera Laut dinamakan PERISTELA dan Persatuan Isteri-isteri Tentera Udara dinamakan PERISTU.

 

4. Ketiga-tiga persatuan tersebut memainkan peranan mengikut perkhidmatan masing-masing. Dalam mewujudkan sebuah persatuan yang berwibawa, berintegrasi dalam peranan serta aktivitinya, pada 1hb Oktober 1979, ketiga-tiga persatuan digabungkan menjadi sebuah organisasi yang besar dikenali Badan Kebajikan Keluarga Angkatan Tentera ringkasnya BAKAT, dengan slogan Bersama Berbakti (Together We Serve).


5. Bagi mengenali kumpulan tertentu, nama BAKAT ditambah dengan perkhidmatan masing-masing iaitu BAKAT Darat, Laut, Udara dan BAKAT KEMENTAH. Dari segi matlamat, ianya tetap tidak lari dari tujuan asalnya iaitu “Untuk membantu pemerintah terhadap pentadbiran dan urusan-urusan kebajikan keluarga-keluarga tentera”.