logo mafhq

PORTAL RASMI
MARKAS ANGKATAN TENTERA MALAYSIA

(MAFHQ)

logo jata
 
gov1
MyGov
mod
MinDef
markas angkatan bersama
MK AB
tentera darat malaysia
TDM
tentera laut diraja malaysia
TLDM
tentera udara diraja malaysia
TUDM

logo mafhq
 

PORTAL RASMI
MARKAS ANGKATAN TENTERA MALAYSIA

(MAFHQ)

 
logo jata

Pingat dan Darjah Kebesaran

SERI PAHLAWAN GAGAH PERKASA (S.P)
Seri Pahlawan Gagah Perkasa (SP) adalah anugerah tertinggi persekutuan di Malaysia. Ia diwujudkan pada 29 Julai 1960 dan diwartakan pada 11 Ogos 1969. Anugerah ini adalah pingat tertinggi dalam senarai pingat Persekutuan Malaysia Anugerah, dan berada di kedudukan lebih tinggi daripada Darjah Kerabat Diraja Malaysia (DKM) dianugerahkan kepada Kerabat Diraja di Malaysia.
PANGLIMA GAGAH ANGKATAN TENTERA (PGAT)
Panglima Gagah Angkatan Tentera (PGAT) adalah Pemerintah Tertinggi Perkhidmatan Tentera dianugerahkan kepada Ketua Angkatan Tentera dan Ketua Perkhidmatan dalam Angkatan Tentera Malaysia. Pingat ini boleh juga diberikan kepada Komander Luar Negara sebagai anugerah Kehormat. Diberikan untuk perkhidmatan cemerlang.
PANGLIMA SETIA ANGKATAN TENTERA (PSAT)
Panglima Setia Angkatan Tentera (PSAT) adalah yang Pingat kedua tertinggi daripada Perkhidmatan Tentera yang dianugerahkan kepada Komander Tentera Kanan berpangkat Mejar Jeneral dan ke atas atau yang setaraf dengannya untuk memaparkan perkhidmatan cemerlang. Boleh juga diberikan kepada rakan-rakan Tentera Luar Negara sebagai anugerah Kehormat.
PANGLIMA GAGAH BERANI (PGB)
Pingat Panglima Gagah Berani adalah pingat yang diberikan oleh kerajaan Malaysia. Nama diterjemahkan kepada "keberanian". Ia boleh dianugerahkan selepas kematian. Anugerah itu diwujudkan pada 29 Julai 1960. Ia telah secara rasmi diwartakan oleh sebuah akta parlimen pada 11 Ogos 1960.
KESATRIA ANGKATAN TENTERA (KAT)
Kesatria Angkatan Tentera (KAT) adalah pingat keempat yang dianugerahkan kepada Leftenan Kolonel atau setaraf bagi perkhidmatan cemerlang. Rakan-rakan Tentera asing boleh diterima sebagai anugerah Kehormat.
BENTARA ANGKATAN TENTERA (BAT)
Bentara Angkatan Tentera (BAT) adalah pingat kelima diberikan kepada lain-lain pangkat dalam Angkatan Tentera Malaysia bagi perkhidmatan cemerlang. Rakan-rakan Tentera asing boleh diterima sebagai anugerah Kehormat.
PAHLAWAN ANGKATAN TENTERA (PAT)
Pahlawan Angkatan Tentera (PAT) adalah pingat yang ketiga diberikan kepada Pegawai Kanan berpangkat Kolonel dan Brigadier Jeneral atau setaraf bagi perkhidmatan cemerlang. Rakan-rakan Tentera asing boleh diterima sebagai anugerah Kehormat