logo mafhq

PORTAL RASMI
MARKAS ANGKATAN TENTERA MALAYSIA

(MAFHQ)

logo jata
 
gov1
MyGov
mod
MinDef
markas angkatan bersama
MK AB
tentera darat malaysia
TDM
tentera laut diraja malaysia
TLDM
tentera udara diraja malaysia
TUDM

logo mafhq
 

PORTAL RASMI
MARKAS ANGKATAN TENTERA MALAYSIA

(MAFHQ)

 
logo jata

Panglima Tentera Udara

PTU PORTAL

 

JENERAL TAN SRI DATO’ SRI HJ AFFENDI BIN BUANG
SSAP PSAT DIMP PAT SAP KAT AMP PTU PJM PPS PPA rcds (UK)
Dssc (Aus) MA (Deakin) psc jt TUDM

               Jeneral Dato' Sri Hj Affendi bin Buang TUDM dilahirkan pada 21 Ogos 1962 di Kuching, Sarawak. Beliau telah mendapat pendidikan awal di Kuching, Sarawak dan seterusnya pada tahun 1978, beliau telah dipilih untuk melanjutkan pelajaran menengah di Kolej Tentera Diraja di Sungai Besi sehingga berjaya memperolehi Sijil Peperiksaan Malaysia (MCE) pada tahun 1979.

              Jen Dato' Sri Hj Affendi menyertai Angkatan Tentera Malaysia sebagai Pegawai Kadet TUDM dalam tahun 1980 dan menerima latihan asas di Sekolah Pegawai Kadet, Sebatang Kara, Port Dickson. Pada tahun 1981, beliau telah dipilih untuk menjalani Latihan Asas Terbang di TUDM Alor Setar dan berjaya ditauliahkan ke dalam Tentera Udara Diraja Malaysia sebagai Leftenan Muda pada tahun 1982. Berbekalkan pengetahuan, kemahiran serta keberanian dan kematangan, Jen Dato' Sri Hj Affendi telah ditugaskan ke Pusat Latihan Terbang No. 3 di TUDM Kuantan untuk penukaran latihan asas jet pejuang menggunakan pesawat MB-339A. Di sinilah titik permulaan kerjaya beliau sebagai juruterbang pesawat pejuang di mana beliau seterusnya mengorak langkah dengan penukaran kepada latihan operasi menggunakan pesawat pejuang McDonnell Douglas A-4 Skyhawk di No. 9 Sqn pada Oktober 1984 diikuti dengan penglibatan operasi pertamanya menggunakan pesawat tersebut di No. 6 Sqn pada Jun 1985. Sebagai pengiktirafan terhadap pengetahuan, kemahiran dan sikap yang positif sebagai juruterbang jet pejuang, Jen Dato' Sri Hj Affendi telah dihantar untuk mengikuti kursus Jurulatih Penerbangan iaitu pada Jan 1988 di Ilit, TUDM Alor Setar dan kemudiannya dihantar semula ke No 9 Sqn pada Julai 1988 sebagai Jurulatih Penerbangan pesawat A-4 Skyhawk.

             Pada tahun 1994, Jen Dato' Sri Hj Affendi telah dipilih sebagai salah seorang ahli untuk Tim Projek  MiG-29, yang mana beliau kemudiannya dilantik sebagai Tim Teknikal Projek MiG-29 TUDM di Rusia. Bersama-sama dengan mantan PTU Jen Tan Sri Rodzali (Bersara) dan TPTU sekarang Lt Jen Dato 'Sri Ackbal, Jen Dato' Sri Hj Affendi merupakan perintis bagi induksi MiG-29 ke dalam keupayaan operasi TUDM dan memainkan peranan penting dalam proses pemindahan bagi pengumpulan data keupayaan operasi MiG-29. Jen Dato' Sri Hj Affendi juga salah seorang pengasas MiG-29 TUDM yang dalam penubuhan pasukan aerobatik taktikal lebih dikenali sebagai "Smokey Bandits". Beliau kemudian mengetuai "Smokey Bandits" sepanjang tempoh perkhidmatan beliau sebagai Pegawai Memerintah No 17/19 Sqn.  

            Sepanjang kerjaya dalam operasi penerbangan beliau, Jen Dato' Sri Hj Affendi adalah salah seorang yang disegani dan amat dikenali sebagai juruterbang pejuang yang cekap. Beliau terlibat secara aktif dalam pelbagai operasi udara seperti operasi Close Air Support  dan Battlefield Interdiction Mission ketika menentang pemberontakan komunis pada lewat 1980-an. Penglibatan beliau dalam pengoperasian pesawat A-4 Skyhawk dan MiG-29 meliputi rondaan di seluruh Malaysia termasuk Gugusan Semarang Peninjau (pos-pos Malaysia di Laut China Selatan) dan Zon Maritim Malaysia di seluruh Semenanjung dan Malaysia Timur.

            Pengetahuan, kemahiran dan sikap yang baik yang ditunjukkan oleh Jen Dato' Sri Hj Affendi menjadi lebih terserlah dan berkembang apabila digabungkan dengan pengalaman beliau semasa menjawat pelbagai jawatan pemerintah di peringkat taktikal, peringkat pengoperasian malahan di peringkat strategik. Dari tahun 1997 hingga 2002, beliau ditugaskan ke No. 1 Divisyen Udara, pada mulanya sebagai Pegawai Staf 2 Piawaian, Keselamatan dan Kesediaan dan kemudiannya sebagai Pegawai Staf 1 Operasi Pejuang. Semasa memegang jawatan ini, Jen Dato' Sri Hj Affendi bertanggungjawab ke atas  kesiapsiagaan  operasi keseluruhan dan kompetensi anak kapal pesawat pejuang TUDM. Beliau kemudiannya diamanahkan untuk memerintah No 17/19 Sqn dari tahun 2002 hingga 2004. Pada tahun 2006, beliau telah mengambil alih tugas sebagai komander pangkalan, Pangkalan Udara Butterworth sehingga 2007. Pada tahun 2008 hingga 2009 beliau telah ditugaskan sebagai Pengarah J5 (Perancangan dan Kontijensi) di Ibu Pejabat Markas Angkatan Bersama. Pada Disember 2009, beliau telah dinaikkan ke pangkat Brigadier Jeneral TUDM dan telah dilantik sebagai Ketua Pengarah Operasi dan Latihan di Markas Pemerintahan Operasi Udara (MPOU) sehingga akhir tahun 2010 dan kemudian mengikuti kursus di Australia selama setahun.

           Setelah menamatkan kursus di Australia, Jen Dato' Sri Hj Affendi telah dihantar semula ke MPOU pada September 2011 sekali lagi sebagai Ketua Pengarah Operasi dan Latihan dan seterusnya beliau dinaikkan pangkat dalam jawatan itu ke pangkat Mejar Jeneral TUDM pada tahun 2013. Pada Julai 2014 beliau telah dinaikkan pangkat sebagai Leftenan Jeneral TUDM dan dilantik sebagai Panglima Angkatan Bersama (PAB) di Markas Angkatan Bersama. Pada akhir tahun 2014, Jen Dato' Sri Hj Affendi dilantik pula sebagai Panglima Operasi Udara (PANGOP). Beliau berkhidmat sebagai Panglima Operasi Udara selama kira-kira satu tahun sebelum beliau dilantik sebagai Timbalan Panglima Tentera Udara (TPTU) iaitu pada tahun 2015. Pada 21 Disember 2016, Jen Dato' Sri Hj Affendi bin Buang TUDM telah dinaikkan pangkat sebagai Panglima Tentera Udara dan mengambil alih tugas daripada Jen Tan Sri Dato 'Sri Roslan bin Saad TUDM untuk menjadi Panglima Tentera Udara Diraja Malaysia yang ke-18.

           Jen Dato' Sri Hj Affendi adalah seorang insan yang sentiasa percaya kepada pembelajaran sepanjang hayat dan percaya bahawa ilmu pengetahuan sebagai sebahagian daripada peningkatan kecekapan serta kemahiran dalam pengendalian tugas. Selain kursus kerjaya penerbangan beliau, Jen Dato' Sri Hj Affendi menghadiri kursus di Maktab Turus Angkatan Tentera (MTAT) pada tahun 1997 dan Kursus Pertahanan dan Kajian Strategik di Pusat Pengajian Pertahanan dan Strategik (CDSS) Australia pada tahun 2005. Jen Dato' Sri Hj Affendi juga turut melanjutkan pengajian di peringkat pengajian tinggi untuk melayakkan dirinya sebagai pemegang Masters of Arts (Pengajian Strategik) dari Deakin University, Australia. Sebagai Pegawai Pengurusan Kanan TUDM dan sebagai pengiktirafan terhadap jasa-jasa beliau kepada TUDM, Jen Dato' Sri Hj Affendi berpeluangmenambah ilmu pengetahuan dan pengalaman  di Maktab Pengajian Pertahanan Diraja (RCDS) London pada tahun 2011. 

           Untuk menghargai perkhidmatan dan jasa-jasa beliau kepada negara, Jen Dato' Sri Hj Affendi telah dianugerahkan beberapa pingat dan anugerah oleh Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri serta Angkatan Tentera Malaysia. Selain daripada pingat perkhidmatan, beliau telah dianugerahkan Pingat Tentera Udara (PTU), yang dianugerahkan kepada anak kapal Tentera Udara Diraja Malaysia untuk keberanian dalam melaksanakan tugas penerbangan. Beliau telah dianugerahkan beberapa pingat penghormatan tentera termasuk Kesatria Angkatan Tentera (KAT), Pahlawan Angkatan Tentera (PAT) dan Panglima Setia Angkatan Tentera (PSAT). Jen Dato' Sri Hj Affendi juga telah dikurniakan oleh Duli Yang Maha Mulia Sultan Pahang, Ahli Mahkota Pahang (AMP), Setia Ahmad Shah Pahang (SAP), Darjah Indera Mahkota Pahang (DIMP) dengan gelaran Dato' dan Sri Sultan Ahmad Shah Pahang (SSAP) yang membawa gelaran Dato’ Sri. Jen Dato' Sri Hj Affendi bin Buang TUDM telah berkahwin dengan Yang Amat Mulia Tengku Puteri Seri Teja Pahang Hajjah Tengku Muhaini binti Sultan Haji Ahmad Shah.

Kemaskini pada Selasa, 14 Mac 2017 .