logo mafhq

PORTAL RASMI
MARKAS ANGKATAN TENTERA MALAYSIA

(MAFHQ)

logo jata
 
gov1
MyGov
mod
MinDef
markas angkatan bersama
MK AB
tentera darat malaysia
TDM
tentera laut diraja malaysia
TLDM
tentera udara diraja malaysia
TUDM

logo mafhq
 

PORTAL RASMI
MARKAS ANGKATAN TENTERA MALAYSIA

(MAFHQ)

 
logo jata

Panglima Tentera Laut

260x318xnewDckecil.jpg.pagespeed.ic.4M2kZVa87M

 LAKSAMANA DATUK MOHD REZA BIN MOHD SANY

PSD PSAT DPTS DSDK PMW PAT KAT KMN PJM PPS PPA MSc DSS ndu (Islamabad) ncc psc

PANGLIMA TENTERA LAUT

     Laksamana Datuk Mohd Reza bin Mohd Sany dilahirkan pada 13 Ogos 1963 di Kuala Lumpur. Beliau menyertai Tentera Laut Diraja Malaysia pada 1 Mei 1981 selepas menamatkan pendidikannya di Maktab Tentera Diraja. Semasa berkhidmat, beliau telah memegang beberapa jawatan di pangkalan dan juga di laut seperti Juruiring kepada Yang Mulia Yang Dipertuan Agong IV - Istana Negara, Asisten Ketua Staf (Sumber Manusia) – Markas Tentera Laut, Asisten Ketua Staf (Rancangan dan Operasi) – Markas Tentera Laut, Komandan PUSTAKMAR - Pangkalan Tentera Laut Lumut. Perjawatan terakhirnya di kapal adalah sebagai Pegawai Pemerintah KD LEKIU. Beliau juga pernah berkhidmat sebagai Panglima Wilayah Laut 1 dan pada masa ini beliau mengambil alih sebagai Panglima Angkatan Bersama pada 27 November 2017.

Laksamana Datuk Mohd Reza bin Mohd Sany adalah graduan US Naval Command Course, Naval War College di Newport, Rhode Island. Beliau juga merupakan lulusan Universiti Pertahanan Nasional, Islamabad, Pakistan dan memperoleh Master of Science dalam Pengajian Pertahanan & Strategik.

Semasa masa luangnya, Laksamana Datuk Mohd Reza bin Mohd Sany suka pergi berburu, memancing dan suka aktiviti luar.

Laksamana Datuk Mohd Reza bin Mohd Sany berkahwin dengan Datin Maslina binti Ismail dan dikurniakan dengan lima anak lelaki.