MAFHQ

Markas Angkatan Tentera Malaysia (MAFHQ)
Khamis, April 02, 2015
Text Size
. .

Artikel

LATIHAN PENGENDALIAN HOSPITAL HADAPAN AR - PA 52/ALU7

Ketua Pengarah Perkhidmatan Kesihatan ATM, Leftenan Jeneral Dato’ Pahlawan (Dr) Hj Abd Razak bin Md Yusoff telah menghadiri Majlis Penutup Latihan Pengendalian Hospital Hadapan AR - PA 52/ALU7 di perkarangan tempat letak kenderaan, Depoh Perubatan dan Pergigian Hospital Angkatan Tentera (HAT) Tuanku Mizan pada 8 Nov 12. Latihan berkenaan telah dikendalikan oleh pasukan 3 Bn Ubat yang berpangkalan di Kem Mahkota, Kluang dan dibantu oleh anggota dari 1 Bn Ubat, 2 Bn Ubat, HAT Tuanku Mizan, 96 HAT, Kompeni Perubatan Para serta Rejimen 881 Pasukan Udara Tentera Darat melibatkan penyertaan seramai tujuh pegawai perubatan dan 50 anggota lain-lain pangkat.

Objektif utama latihan berkenaan adalah untuk memberi pendedahan kepada pegawai dan anggota  dengan kemahiran mendirikan Hospital Hadapan dan kaedah penyimpanan yang betul bagi kegunaan masa hadapan. Latihan ini juga bertujuan untuk membuat pemeriksaan keseluruhan aset khemah dan fungsi peralatan perubatan serta bukan perubatan secara fizikal, membuat senggaraan serta semakan status kebolehoperasian peralatan. Selain itu, latihan ini juga dijadikan platform untuk mengkaji keupayaan hospital merawat pesakit dan anggota yang hanya menggunakan aset Air Transportable Field Hospital (AFTH) sedia ada yang boleh menampung seramai 20 pesakit dalam satu-satu masa. Kedua-dua kemudahan hospital ini biasanya akan diaturgerakkan apabila berlaku krisis, misi kemanusiaan dan bencana alam.

Di akhir lawatan, Ketua Pengarah Perkhidmatan Kesihatan ATM melahirkan rasa puas hati dan memuji pelaksanaan anggota yang terlibat dengan latihan berkenaan. Ianya menunjukkan anggota perubatan ATM sentiasa bersedia untuk diaturgerakkan ke kawasan konflik, misi kemanusiaan dan bencana alam sekiranya diarahkan oleh pihak atasan.

 

Presets . . . . . . . . . . . .
Main Style . .
Patterns . . . . . . . . . . . .
Accent Color
Apply