MAFHQ

Markas Angkatan Tentera Malaysia (MAFHQ)

 

  Portal Rasmi
Markas Angkatan Tentera Malaysia
(MAFHQ)

Lima My Government MinDef Markas Angkatan Bersama Tentera Darat Malaysia Tentera Laut Diraja Malaysia Tentera Udara Diraja Malaysia
LIMA '15 MyGov MinDef MAB TDM TLDM TUDM
My Government
Ahad, Februari 14, 2016
Text Size
. .

Artikel

Panglima Tentera Laut

PTL 2014

LAKSAMANA TAN SRI ABDUL AZIZ BIN HAJI JAAFAR
PGAT PSM PJN SSAP SPTS SPMS SPKK DGPN SPDK DCSM SMW PSAT DPMS DMSM PAT JSM KAT KMN AMN BCM PJM PPS PPA 
FIMarEST F.IK MA Adv Dip Mgt Sc ncc psc 

Laksamana Tan Sri Abdul Aziz bin Haji Jaafar telah mengambil alih tugas sebagai Panglima Tentera Laut mulai 1 Apr 08. 


Laksamana Tan Sri Abdul Aziz dilahirkan di Sungai Udang, Melaka pada 7 Mei 1956. Mendapat pendidikan rendah di Sekolah Kebangsaan Sungai Udang, pendidikan menengah di Sekolah Menengah Masjid Tanah, Melaka dan Maktab Tentera Diraja, Sg Besi, Kuala Lumpur. Beliau telah memasuki perkhidmatan TLDM pada bulan Disember 1974 dan seterusnya ditauliahkan sebagai Leftenan Muda pada tahun 1977.


Sepanjang 36 tahun perkhidmatan, Laksamana Tan Sri Abdul Aziz telah memegang beberapa jawatan di Armada mahupun di pangkalan. Pada 2001 beliau menjawat jawatan sebagai Ketua Staf Markas Armada dan seterusnya sebagai Panglima Wilayah Laut 2 di Labuan pada Julai 2002. Pada Julai 2005, beliau telah memegang jawatan Asisten Ketua Staf Sumber Manusia di Markas Tentera Laut sebelum dilantik sebagai Panglima Armada pada 27 Januari 2006 sehingga 28 Julai 2006. Seterusnya beliau memegang jawatan Asisten Ketua Staf Operasi LatihanPertahanan di Markas Angkatan Tentera Malaysia sehinggalah menjawat jawatan Timbalan Panglima Tentera Laut pada 15 Nov 06.


Kewibawaan beliau sebagai seorang pegawai tentera laut yang professional menyaksikan Laksamana Tan Sri Abdul Aziz dipilih sebagai warga tauliah kepada 4 buah kapal yang baru iaitu KD PAUS (FAC G) dari Limbungan Hong Leong Lurssen, Malaysia (1976), KD SRI INDERA SAKTI (MPSS) di Bremen, Jerman (1980), KD KASTURI (Corvette) di Kiel (1984) dan KD LAKSAMANA MUHAMMAD AMIN (Corvette) di La Spezia, Italy (1999). Beliau juga telah memegang tampuk pemerintahan 3 buah kapal TLDM iaitu KD BAUNG pada 1986, KD MUSYTARI pada 1994 dan akhir sekali KD LAKSAMANA MUHAMMAD AMIN pada 1999 di mana beliau juga adalah Pegawai Kanan Armada yang bertanggungjawab mentadbir semua kapal dalam Armada TLDM.


Laksamana Tan Sri Abdul Aziz pernah menghadiri beberapa kursus profesional dan kerjaya di dalam mahupun di luar negeri. Antara kursus yang pernah beliau hadiri adalah Navigation Specialization Course di United Kingdom pada 1980, kursus staf di Maktab Turus Angkatan Tentera Haigate pada 1991 dan Naval Command Course di Naval War College di Amerika Syarikat pada 1995. Sewaktu menjalani kursus di Amerika Syarikat beliau telah mengikuti pengajian Sarjana dalam bidang Perhubungan Antarabangsa dari Salve Regina University dan memperolehi keputusan cemerlang (distinction). Pada tahun 1988, beliau telah menghadiri kursus selama satu tahun di INTAN dan memperolehi Diploma Lanjutan Sains Pengurusan dengan mendapat Kepujian.


Kewibawaan Laksamana Tan Sri Abdul Aziz bukan sahaja terserlah di dalam TLDM bahkan di sektor awam di mana beliau telah dilantik sebagai Ahli Lembaga Pengarah Malaysian Institute of Defence and Security (MiDAS), Institut Maritim Malaysia (MIMA), Syarikat Boustead Naval Shipyard (BNS) Sdn Bhd dan SME Ordnance Sdn Bhd dalam jawatan yang sama. Beliau juga telah dilantik sebagai Pengerusi Maritime Working Group of Malaysian Defence Industry Council (MDIC) dan Naib Yang Dipertua Koperasi Angkatan Tentera Malaysia Berhad. Kewibawaan beliau dalam membangunkan TLDM terserlah apabila diberi penghormatan sebagai Fellow of the Institute of Marine Engineering Science and Technology (FIMarEST) pada 8 Jul 2010.


Laksamana Tan Sri Abdul Aziz telah mendirikan rumah tangga dengan Puan Sri Sarah binti Ab Ghafar. Mempunyai pelbagai minat terutamanya sukan golf dan membaca. Topik kegemaran beliau adalah sukan, hal ehwal antarabangsa, kepimpinan dan pengurusan.


Bagi mengenang jasa beliau, Laksamana Tan Sri Abdul Aziz telah dikurniakan pingat Darjah Kebesaran Sri Sultan Ahmad Shah Pahang (SSAP) oleh DYMM Sultan Pahang yang membawa gelaran Dato’ Sri, Darjah Seri Panglima Darjah Kinabalu (SPDK) daripada Yang Dipertua Negeri Sabah, Darjah Seri Paduka Kesatria Mahkota Kelantan (SPKK) daripada DYMM Sultan Kelantan, Darjah Seri Panglima Taming Sari (SPTS) daripada DYMM Paduka Seri Sultan Perak, penganugerahan Darjah Cemerlang Seri Melaka (DCSM) dan Darjah Mulia Seri Melaka (DMSM) oleh Tuan Yang Terutama Gabenor Negeri Melaka yang membawa gelaran Datuk serta penganugerahan Darjah Kebesaran Dato’ Paduka Mahkota Selangor (DPMS) daripada Duli Yang Maha Mulia Sultan Selangor dengan membawa gelaran yang sama.


Di peringkat kebangsaan, beliau telah dianugerahkan dengan Darjah Panglima Setia Mahkota (PSM) yang membawa gelaran Tan Sri, Darjah Panglima Jasa Negara (PJN), Seri Mahkota Wilayah (SMW), Darjah Johan Setia Mahkota (JSM), Kesatria Mangku Negara (KMN) dan Ahli Mangku Negara (AMN). Di peringkat Angkatan Tentera pula, beliau dianugerahkan Darjah Panglima Gagah Angkatan Tentera (PGAT), Darjah Panglima Setia Angkatan Tentera (PSAT), Pahlawan Angkatan Tentera (PAT) dan Kesatria Angkatan Tentera (KAT).


Di peringkat antarabangsa, beliau telah dianugerahkan dengan Bintang Jalasena Utama daripada kerajaan Republik Indonesia, pingat Knight Grand Cross of the Most Noble Order of the Crown of Thailand oleh kerajaan Thailand, pingat Order of Legion d’Honneur oleh kerajaan Perancis serta The Legion of Merit (Degree of Commander) dari kerajaan Amerika Syarikat.

 

Kemaskini pada Rabu, 17 Dis 2014 1548.

Malaysian Armed Forces Defence College MAF Staff College Royal Military College (RMC) Malaysian National Defence University mpc Institut Latihan & Kefahaman Islam (ILMI)
Multimedia Super Corridor Malaysia Berita Harian Utusan Malaysia metro The Star News MAFHQ NEWS QR MAFHQ